The McClay Library


Value

£37m


Location

Belfast


Client

Queen's University Belfast


Scroll
The McClay Library Featured Image

Awards


  • Royal Institute of Chartered Surveyors: ‘Sustainability Award (Northern Ireland)’
    2010
  • Royal Institute of Chartered Surveyors: ‘Sustainability Award (UK)’ 2010
  • Society of College, National and University Libraries (SCONUL) Award 2010
  • Construction Employers Federation: ‘Achieving Excellence in Partnering” Award
    2009

 

Overview


 

This award winning four storey building at Botanic Avenue Belfast consists of a new library and adjoining mathematics building which was completed in two
phases. The library is fully glazed with the inside of the building illuminated by a multi-storey open atrium, accommodating 2000 students and staff. The
building includes a heat recovery system and the utilisation of passive solar energy. The library also houses the C.S Lewis Room which is entered via a replica of the wardrobe door from the Narnia Chronicles.

 

The McClay Library Image